Demolarea unui mit: birourile la care stai în picioare NU sunt un izvor de sănătate

Dacă îți petreci viața la birou, atunci, printre task-urile zilnice ai mai dat peste câte un studiu științific al unor cercetători britanici și nu numai care te sperie explicându-ți cu date exacte că ai luat-o pe calea pierzaniei dacă ți-ai ales să-ți câștigi existența la birou, în fața unui calculator. Semnalele de alarmă au devenit din ce în ce mai puternice, așa că a apărut soluția salvatoare: birourile la care lucrezi în picioare. Sunt un lucru minunat pe care companiile avangardiste cu grijă pentru angajați l-au îmbrățișat cât ai clipi. Totuși, nici aceste birouri par să nu fie secretul unei vieți sănătoase.

Un grup de cercetători din cadrul Cochrane, o organizație specializată în furnizarea de informații medicale concludente care să ajute pacienții în luarea unor decizii în deplină cunoștință de cauză, vine să contrazică tot ceea ce știam până acum despre statul la birou. Oamenii de știință spun că alternarea între șezut și stat în picioare nu arată dovezi concludente ale beneficiilor pe care le aduce asupra sănătății.

Câteva dintre studiile dramatice au apărut în ultimii ani. De exemplu, un studiu apărut în 2012 spune că adulții care stau așezați mai mult de 11 ore pe zi au cu 40% mai multe șanse să moară în următorii trei ani. Un alt studiu, cel puțin la fel de dramatic spune că șase ore de stat la birou cresc simțitor șansele de a te îmbolnăvi de cancer. Dacă ai dat peste aceste cercetări, cu siguranță ai zbughit-o de la birou prin parcuri și ai făcut o petiție către conducerea firmei pentru birouri la care să poți sta în picioare.

Stai jos, liniște-te, „dracul nu e atât de negru”, iar acest lucru este dovedit științific. Cercetătorii Cochrane au analizat rezultatele provenite din 20 de studii la care au participat 2.174 de subiecți, având ca obiectiv schimbările și îmbunătățirea condițiilor de la locul de muncă. După analiza aprofundată a rezultatelor, cercetătorii și-au dat seama că studiile se bazau pe un eșantion foarte mic de subiecți, iar metodologia nu era pusă la punct astfel încât concluziile prezentate să fie relevante.

Așadar, birourile la care stai în picioare sunt doar un element de design care dă bine, iar știința nu vine cu dovezi clare ale beneficiilor statului în picioare pe care o serie de specialiști îl recomandă. Mai mult, un studiu din 2005 avertizează asupra riscurilor pe care le presupune statul în picioare.

Dacă vrei să „fentezi” munca, motivându-și acțiunile prin nenorocirile la care te expune statul pe scaun, gândește-te de două ori. Șeful tău s-ar putea să fi citit asta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *