Industria berii în România: o iluzie răcoritoare produsă de un chimist excentric

Românu-i frate cu berea. Bem aproape două milioane de litri anual, respectiv 90 de litri pe cap de locuitor ceea ce ne clasează pe un onorabil loc șapte în topul celor mai mari consumatori de bere din Europa. Ne palce berea, ce mai… O bem la terase, acasă, în pauza de prânz, când e prea cald să lucrăm pe șantier sau când e prea frig, o bem la masa de Crăciun și de Paște, o bem la meci, în club, la ștrand, după o zi grea la serviciu, o bem la halbă, la sticlă, la PET, la butoi, la doza, lângă mici, la iarbă verde sau după un fotbal cu colegii de corporație și chiar la volan pentru că ne place să ne trăim viața la maxim.

Ce mai încoace și încolo, am adoptat berea ca băutură națională și nu-i mai dăm drumul. Ne place ca spuma să fie de două degete de ale lui Florin Piersic, dar nu ne-am întrebat niciodată oare ce se găsește cu adevărat în această licoare. Am luat-o rece, am băut-o cu poftă și am mai cerut încă una, fără să ne gândim că în afară de apă, malț, hamei și, în unele cazuri, mălai. Nimic dăunător până aici, dar o anchetă RISE Project încearcă să pătrundă dincolo de ceața după care se ascund producătorii de bere din România. Pe lângă ingredientele naturale, sau pentru a le înlocui, în berea noastră cea de toate zilele se găsesc enzime industriale care accelerează procesul de fabricare, respectiv este grăbită fermentarea. Mai sunt și o serie de aditivi care înlocuiesc ingredientele naturale, astfel încât produsul care iese de pe porțile fabricilor de bere este rezultatul unor procese chimice derulate în laboratorul unui savant nebun.

Cunoscătorii în ale berii s-au orientat deja către mărcile de import după ce „senzațiile tari românești” i-au încercat dimineața după o seară în care nu s-au avântat la mai mult de trei beri. Chiar și după trei beri românești băute cu poftă în serile de vară, te poți simți, a doua zi, ca lovit de tren, senzație de care nu te poți „bucura” dacă bei niște beri din import.

Reporterii RISE Project au făcut o treabă foarte bună în ridicarea problemei berii românești. Merită aplauze și să sperăm că demersul lor nu va rămâne fără ecou. Hai noroc la o bere bună 100% naturală și românească get beget.

Citește ancheta completă RISE Project despre industria berii in România aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *