Antreprenoriat 2.0 – faza recrutărilor

Să fii antreprenor e aproape la fel de cool ca să fii hipster, așa că, de ce să nu încerci ceva pe cont propriu, mai ales dacă simți că ai o ideea din care ai putea deveni cel puțin milionar. Dacă la un moment dat ai avut o idee, ai pus-o în practică și ai transformat-o într-o afacere, bravo ție, ține-o tot așa și la cât mai mult „succesuri”! Pe măsură ce afacerea crește, apare inevitabil nevoia unuia sau mai multor angajați și, ce să vezi, te trezești într-o postură complet necunoscută, cea de angajator, iar dacă totul merge bine promovezi la șef suprem.

Ai nevoie de angajați, așa că, disciplinat, publici anunțuri pe site-urile specializate. Normal, indiferent de poziția pe care o cauți, vei primi zeci de aplicații de la persoane care nu au înțeles 99% din textul anunțului, dar cum nu au câștigat la 6 din 49 își încearcă norocul și pe piața muncii. Efortul este lăudabil, dar inutil și un timp de lucru suplimentar pentru tine.

Vei tria ce vei tria, iar la un moment dat vei ajunge la un grup de finaliști cu care vrei să te vezi față în față. Deja ai închiriat un birou, și ești pregătit să-ți extinzi echipa, așa că, studiază Codul Muncii și hai să trecem la faza interviurilor, nu? Totuși, să mai rămânem la Codul Muncii care, prin exprimări juridice alambicate spune că, odată ce ai angajat un om pe perioadă nedeterminată, te-ai procopsit cu el. Să-l dai afară e bătaie mare de cap, un proces complicat care te va face să regreți ziua în care ai decis să plătești salarii.

Bun să trecem la interviuri. Ca un antreprenor organizat ce ești, își stabilești un program al interviurilor, programezi fiecare candidat, lași un timp suficient între întâlniri, astfel încât candidații să nu dea nas în nas, faci totul ca la care, ca un adevărat specialist în HR. Totuși, ca antreprenor, trebuie să ai o abordare diferită față de un departament de HR. Da, îi poți servi pe candidați cu apă, suc, bomboane sau cafea, poți să-i faci să se simtă bine, să ai o discuție normală și plăcută, poți să le apreciezi calitățile și să le identifici unele defecte, dar trebuie să știi un lucru: odată angajat pe perioadă nedeterminată, te vei procopsi.

Ce e de făcut? Ei bine, în primul rând, fă o evaluare fizică, întreabă ce sporturi face, întreabă-l pe candidat dacă practică arte marțiale, așa printre rânduri, doar să știi cu cine te pui dacă va trece în postura de adversar. La un moment dat, după ce ai semnat un contract pe perioadă nedeterminată, s-ar putea ca angajatul să nu mai fie omul dornic de muncă și dezvoltare profesională care se arăta a fi la interviu. Dacă acel moment vine, este bine ca angajatul să nu fie nici mai înalt ca tine și nici mai bine făcut. Între timp, nu cumva să faci greșeala, să îi decontezi un abonament la sală.

Concedierea, pe cale legală, durează, pierzi timp cu birocrația și, cel mai usturător, trebuie să îi plătești salariul, așa că, antreprenorul precaut trebuie să aibă în mânecă o metodă alternativă de a scăpa de angajații neproductivi. Pe scurt, dacă-l poți învinge într-o bătaie cinstită 1 la 1, o bătaie ca între Prâslea cel Voinic și Zmeu, atunci poți să-l angajezi cu încredere.

În majoritatea cazurilor nu se ajunge la așa ceva, dar nu strică să fii pregătit. Succes!