Nemții o ard cu aplicații complexe de monitorizare a traficului feroviar, dar în Gara de Nord din București, tehnologia te lasă fără suflare

CFR-ul dă o lovitură grea naivilor responsabili ai transportului public din landul Brandenburg. Nemții au dezvoltat un sistem de monitorizare a traficului mijloacelor de transport în comun cu un buget destul de dolofan, în timp ce inginerii CFR dau dovadă de o incredibilă inventivitate și aplecare către eficientizarea costurilor, așa cum le stă bine unor angajați ai unei companii de stat în pragul prăbușirii, venind cu o inovație care te lasă cu gura căscată.

Tehnologia germană nu prididește să ne uimească, iar acum este rândul transportului public să fie la înălțime. Cel puțin așa lasă impresia. Călătorii pot vedea în timp real unde se află mijloacele de transport în comun, de la trenuri, până la autobuzele din care circulă înspre și dinspre Berlin. Practic este monitorizată toată rețeaua de transport public din landul Brandenburg. Aplicația este, bineînțeles una extrem de utilă nu doar din punctul de vedere al monitorizării, ci și datorită facilităților pe care le oferă pentru programarea călătoriilor, rezervarea biletelor și calcularea timpilor călătoriei cu un grad de precizie foarte ridicat. Totul este în timp real și este interesant să urmărești cum se deplasează mijloacele de transport, iar dacă ai foarte mult timp la dispoziție poți să calculezi și întârzierile care sunt destul de rare, așa că nu vei putea să-ți exersezi matematica așa cum trebuie.

Cam așa arată aplicația nemților:

vbb

De cealaltă parte a „baricadei tehnologice”, la noi în ogradă, utilitatea internetului este pusă într-un mod original în slujba cetățeanului curios de cum mai merg trenurile. IT-iștii CFR au venit cu o soluție mult mai bună și mai „cost effective”, în limbaj corporatist, fapt pentru care ar trebui să primească premii peste premii la saloanele de inventică și la olimpiadele de soluții creative pe pâine. Cu o investiție minimă, Gara de Nord din București este live și online, iar călătorul curios sau cetățeanul care își așteaptă rudele din provincie poate să fie la curent, în timp real, cu mersul trenurilor înspre și dinspre gara bucureșteană.

„Aplicația CFR-ului” este, din punct de vedere al legăturii cu realitatea mult mai avansată decât aplicația nemților care au investit o sumă uriașă pentru a pune la punct sistemul informatic despre care cred, în naivitatea lor, că este ceva foarte avansat.

Priviți mai jos câtă precizie în poziționarea unui webcam exact pe tabelele de plecări și sosiri din Gara de Nord!

cfr

Impresionant, nu-i așa?