O fi o pasăre, o fi un avion? Nu! E Superman, salvatorul negrilor!

În plin avânt al mișcării pentru curățare etnică și rasială, activă în Statele Unite, renumitul Ku Klux Klan, pe scurt KKK, un erou a apărut din neant și a restabilit pacea, ordinea și buna înțelegere între oameni. Nu a fost Batman care era prea ocupat cu probleme din Gotham City, nici Spiderman care avea o serie de alte lucruri mai importante de bifat, ci unicul și inconfundabilul Superman.

Refăcut după o supradoză de criptonită administrată în băutură de către un inamic care vroia să distrugă lumea, Superman și-a adunat superputerile și le-a pus în slujba luptei anti-discriminare. Un gest civic frumos din partea eraului a cărui fapte de vitejie dăinuie și astăzi în benzi desenate și în filme hollywoodiene.

Cum a reușit Superman să se lupte și să-i învingă pe cei de la KKK? Povestea te va lăsa cel puțin cu gura căscată. Te așteptai la o luptă „pe viață și pe moarte” între forțele răului cu cei trei K și apărătorul binelui, în care ambele părți să se sufere daune majore, până când, într-un final apoteotic, „binili invinge”, vorba Radio Guerrilla.

Ei bine, surpriză! Lucrurile nu au stat chiar așa. Cei de la KKK au fost distruși printr-un abil exercițiu de comunicare a cărui protagonist a fost însuți Superman. Eroul devenise foarte popular la radio în anii 1940. Pe calea undelor se difuzau episoade în care erau creionate luptele extraordinare ale lui supermna împotriva forțelor răului. Programul se bucura de o audiență foarte mare, în special printre copii care sorbeau cu simțurile auditive fiecare episod.

KKK-ul creștea într-un ritm alert, în perioada de după al Doilea Război Monidal, iar autoritățile începeau să se îngrijoreze. Un activist și scriitor pe numele lui Stenson Kennedy s-a infiltrat în KKK și a aflat o serie de secrete. Cu informațiile în tolbă s-a adresat realizatorilor serialului radio și au pus-o de o serie de 16 episoade în care au demascat toate practicile din interiorul Ku Klux Klan, intrând în detalii care I-au determinat pe membrii activi să se retragă de frică să nu le fie dezvăluite identitățile.

După două săptămâni de difuzare a serialului, recrutările au ajuns la zero, iar până în 1948, KKK a devenit o organizație care se transformase doar în obiectul ironiilor din sperietoare unei întregi categorii etnice.