România leneșă și asistată social fuge de muncă mai rău ca „dracul de tămâie”

Asistații social din România consumă o parte importantă din bugetele autorităților locale, așa că, din când în când nu ar strică să-și mai încălzească încheieturile cu puțina muncă în aer liber. Din păcate, orice chemare la muncă, indiferent că este în folosul comunității, sau o ofertă fermă de angajare cu salariu și beneficii, este respinsă vehement de asistații social care preferă „dolce far niente”-ul birturilor obscure de cartier sau al birturilor din sate. Ironia e că se plâng de sărăcie așteptându-se nu la un loc de muncă, ci la un ajutor social mai mare.

Primarul din Târgoviște a avut tupeul ca în zilele trecute când autoritățile aveau nevoie de ajutor pentru deszăpezirea orașului, să-i cheme pe asistații social la lopeți. Din cei 300 de viteji, doar 20 au scos piepturile în fața și au răspuns prompt solicitării primarului. Restul de 280 s-au îmbolnăvit brusc, prezentând adeverințe medicale care îi scuteau de ororile muncii silnice a deszăpezitului din oraș.

La prima zăpadă primarul a făcut același apel către aceiași asistați social, dar atunci s-au prezentat un număr record de 50 de persoane. Se pare că mulți au venit din curiozitate sau uimire. Nu le venea să creadă că cineva are tupeul să îi cheme la muncă. Probabil că au crezut că mai e rost de niște gratuități oferite de primărie, numai așa pentru că sunt ei simpatici. Mulți și-au învățat lecția atunci și nu mai riscă să răspundă niciunui apel al primarului. Dar 20 de naivi au „mușcat” și de această dată și s-au înhămat la lopeți.

Nervos nevoie mare, primarul anunță anchete prin care speră să-i identifice și să-i penalizeze pe leneșii care primesc ajutoare sociale, dar au o frică incredibilă de muncă.